[HU] A NEANIAS projekt által megcélzott problématerületek és főbb kihívások.

Az Európai Bizottság (EB) támogatja a globális, átlátható, adatközpontú “Open Innovation“ jövőképet, a Digitális Egységes Piaci stratégián és az európai felhő kezdeményezésen, a „European Open Science Cloud”-on (EOSC) keresztül.

A kijelölt cél azonban, hogy 1,7 millió európai kutatónak és 70 millió szakértőnek virtuális környezetben gördülékenyen lehessen kínálni nyíltan hozzáférhető szolgáltatásokat, nagy kihívást jelent. Az „EOSC ütemterve” által javasolt intézkedései között van az „Új, innovatív szolgáltatások prototípusának kialakítása” is, és bár több tudományos, technológiai, innovációs és üzleti hasznosítási kihívással jár, jelentős hatással lehet az EOSC és az EB céljainak sikeres eléréséhez.

Kihívás

A NEANIAS projekt új szolgáltatások kifejlesztését fogja össze, és segíti azok EOSC-ba való integrálását. Célja a nyílt tudományos gyakorlatok előmozdítása és az EOSC ökoszisztémában való aktív szerepvállalás. Célja, hogy a tudományos és szakmai közösség hatékony bevonásával, aktívan hozzájáruljon a technológiai, eljárási, stratégiai és üzleti fejlesztésekhez, amelyek ebből az ökoszisztémából kerülnek majd ki.

A NEANIAS innovatív tematikus szolgáltatások tervezését és megvalósítását irányítja a legfontosabb kutatási eszközökből és gyakorlatokból származó három fő ágazatban: tengerfenék kutatás, légköri kutatás és űrkutatás, számtalan tudományos és üzleti csoport bevonásával, kutatókkal, szakemberekkel és kormányzati szervezetekkel.

A NEANIAS egy kutatási és innovációs kezdeményezés, amelyet az Európai Unió a Horizon2020 kutatási és innovációs programja keretében finanszírozott, a 863448 sz. támogatási szerződés keretein belül.

Szolgáltatások

A NEANIAS projekten belül innovatív, tematikus szolgáltatásokat fejlesztenek ki, amelyek könnyen módosíthatóak, és alkalmasak arra, hogy illeszkedjenek a projekt eredeti fókuszától eltérő felhasználói csoportok igényeihez. Ezáltal azok más területeken és iparágakban is alkalmazhatóak magas hozzáadott értékkel. A tematikus, valamint a fő szolgáltatások a jelenleg projektpartnereknél elérhető, kutatásra alkalmazott technológia és infrastruktúra alkalmazásával kerülnek kifejlesztésre, illetve előkészítésre annak érdekében, hogy az EOSC ökoszisztémához illeszkedjenek, majd további erőforrásokat érjenek el. A NEANIAS projekten keresztül a jelenleg TRL6-os szinten lévő szolgáltatások TRL8-ra való fejlesztését tűzték ki célul. A NEANIAS szolgáltatások nem kizárólagosan egy felhasználói csoportra készülnek, hanem alkalmasak arra, hogy átjárást biztosítsanak több felhasználói csoport között, az EOSC és az „Open Science”, nyílt innovációs megközelítését alkalmazva. A NEANIAS projekt tagjai a szolgáltatások kifejlesztése érdekében számos együttműködési módszert alkalmaznak, valamint a kutatásba bevonnak más területeken, akár más iparágban működő szereplőket, felhasználói csoportokat is

Üzleti Perspektíva

Üzleti hasznosítás szemszögéből a NEANIAS projekt célja az ipari és kutatási együttműködés akadályainak leküzdése (adat elérhetőséggel és hozzáférhetőséggel való kihívások, “big data” kezelése és feldolgozása, kutatás reprodukálhatósága, etikai és egyéb előírások), életképes üzleti terv létrehozása a szóban forgó szolgáltatásoknak, új játékosok és üzleti lehetőségek felkutatása vagy létrehozása az “Open Science” értékrendszerben, és az ipari/kkv-k, valamint a kutatói és kormányzati szereplők bevonása, különböző szerepekben (termelőként vagy fogyasztóként).

A NEANIAS projekt célja az EOSC ökoszisztémában rejlő lehetőségek kihasználása, nem kizárólagosan a kifejlesztett szolgáltatások révén, hanem jól megalapozott eredményekkel mind technológiai fejlesztések, innovációs eljárások, stratégiai és üzleti perspektívák alkalmazásának tekintetében. Ezen új módszereket üzleti szakértőkkel, a projekt szempontjából releváns játékosokkal dolgozzák ki és validálják annak érdekében, hogy az EOSC számára értékes inputot állítsanak elő és alkalmazzák az EOSC-ban rejlő lehetőségeket a projektben. Végül, de nem utolsósorban a NEANIAS projekt célja az EOSC-Hub, az EOSC koncepció és az Open Science paradigma alkalmazása és megerősítése a gyakorlatban. Disszeminációs, technológiai, kapacitásbővítési és innovációs újításai révén hosszú távon hozzájárul egy megerősödött pán-Európai Open Science ökoszisztéma kialakításához.

 

EU Flag  NEANIAS is a Research and Innovation Action funded by European Union under Horizon 2020 research and innovation programme via grant agreement No.863448.