[GR] Οι προκλήσεις και η πρόταση του Έργου ΝΕΑΝΙΑS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.Ε.) υποστηρίζει δυναμικά το όραμα μιας παγκόσμιας και ευρέως προσβάσιμης Ανοικτής Επιστήμης, επικεντρωμένης στα δεδομένα (data driven Open Science), διατυπώνοντας παράλληλα στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής για την Ενιαία Αγορά καθώς και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Νέφος (Cloud), το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud - EOSC).

Ωστόσο, ο στόχος της ελεύθερης προσφοράς ενός εικονικού περιβάλλοντος με ανοιχτές και απρόσκοπτες υπηρεσίες σε 1,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους ερευνητές και 70 εκατομμύρια επαγγελματίες, είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων στον «Οδικό Χάρτη για το EOSC», οι «Πρότυπες Νέες Καινοτόμες Υπηρεσίες», περιλαμβάνουν σημαντικές επιστημονικές, τεχνολογικές, καινοτομίες και προκλήσεις προς αξιοποίηση ενώ παράλληλα παρουσιάζουν ισχυρές πιθανότητες να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του EOSC και της ΕΕ.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Το έργο ΝΕΑΝΙΑS (Καινoτόμες Υπηρεσίες για την Ανάδειξη Ατμοσφαιρικών, Υποβρύχιων και Διαστημικών Προκλήσεων στο EOSC) στοχεύει αφενώς στην προώθηση των πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης και αφετέρου στο να έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του οικοσυστήματος EOSC διαμέσου της αποτελεσματικής συμμετοχής σημαντικών επιστημονικών και επαγγελματικών κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει και με ενεργό τρόπο στην τεχνολογική, διαδικαστική, στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη του EOSC οικοσυστήματος.

Το έργο ΝΕΑΝΙΑS θα οδηγήσει στον από κοινού σχεδιασμό και την παροχή καινοτόμων θεματικών υπηρεσιών, που προέρχονται από υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαλεία και πρακτικές σε τρεις βασικούς τομείς: Υποβρύχιας έρευνας, Ατμοσφαιρικής έρευνας και Διαστημικής έρευνας, με καθέναν από τους τομείς αυτούς να εμπλέκει πολυάριθμες ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές ομάδες, ερευνητές, επαγγελματίες καθώς και κυβερνητικούς φορείς.

Το έργο ΝΕΑΝΙΑS είναι μια ερευνητική και καινοτόμα πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020), μέσω του Κοινοτικού Συμβολαίου με αριθ. 863448.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Από τεχνολογικής άποψης, το έργο ΝΕΑΝΙΑS στοχεύει στην παροχή καινοτόμων θεματικών υπηρεσιών που θα είναι ευέλικτες και ικανές στο να καλύψουν, πέραν των συμβατικών αναγκών των κοινοτήτων στις οποίες θα απευθύνεται, παρόμοιες ανάγκες και απαιτήσεις, προωθώντας δυναμικά την αναπαραγωγή και την επαναχρησιμοποίηση τους. Οι υπηρεσίες των παραπάνω θεματικών, καθώς και οι προβλεπόμενες υπηρεσίες πυρήνα (core services), θα μεταβούν από το κατακερματισμένο οικοσύστημα των τρεχουσών εφαρμοσμένων ψηφιακής επιστήμης, τεχνολογιών και υποδομών έρευνας, στο κοινό οικοσύστημα EOSC hub, παρέχοντας πρόσβαση σε πόρους πρωτοφανούς εύρους και μεγέθους, ενώ ταυτόχρονα,

ξεκινώντας από βάσεις ανάπτυξης επιπέδου TRL6, θα εξελιχθούν σε επίπεδο πλήρους αξιοπιστίας, TRL8. Οι νέες υπηρεσίες του έργου NEANIAS όχι μόνο θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα επιτρέψουν επίσης τη μετάβαση των αντίστοιχων κοινοτήτων στη φιλοσοφία του EOSC και των αρχών της Ανοικτής Επιστήμης (Open Science). Επιτυγχάνοντας αυτό, το έργο NEANIAS θα παρέχει στις κοινότητες του έργου συνεχή πρόσβαση σε πόρους, σε μέσα συνεργασίας και σε διεπιστημονικά ερευνητικά μέσα, τα οποία θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής γνώσης κάθε κοινότητας χρηστών.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ

Από επιχειρηματικής πλευράς, το έργο NEANIAS στοχεύει στην άρση των εμποδίων που παρεμποδίζουν την σύνδεση της βιομηχανίας με τον ερευνητικό ιστό (πχ προκλήσεις διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε δεδομένα, προκλήσεις διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων, ερευνητική αναπαραγωγικότητα, ηθική και κανονισμοί) και στην καθιέρωση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας νέους παράγοντες και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αλυσίδα αξίας της Ανοικτής Επιστήμης (Open Science), συνδέοντας τη βιομηχανία/ΜΜΕ, τους ερευνητές, τους κυβερνητικούς παραγοντες και φορείς σε ρόλους «παρόχων» ή «χρηστών» των προς διάθεση υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, το έργο NEANIAS σκοπεύει να αξιοποιήσει το EOSC όχι μόνο μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών του σ’ αυτό, αλλά και με την επίτευξη σημαντικών, βιώσιμων λύσεων με τεχνολογικές, διαδικαστικές, στρατηγικές και επιχειρηματικές προοπτικές που θα επικυρωθούν εκτενώς από ενδιαφερόμενους και επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες και θα προσφέρουν νέο πεδίο ενδιαφέροντος για τη δημιουργία δραστηριοτήτων EOSC. Τέλος, το έργο ΝΕΑΝΙΑS έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί και να ενισχύει το EOSC-Hub, την βασική φιλοσοφία του EOSC και το πρότυπο Ανοικτής Επιστήμης (Open Science), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη μιας νέας εποχής Ανοικτής Επιστήμης (Open Science) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα τεχνολογίας, λήψης και ενσωμάτωσης ιδεών και απόψεων, επικοινωνίας και διάδοσης αποτελεσμάτων, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων, και των δραστηριοτήτων προσέγγισης, τα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα στο πλάνο εργασίας του παρόντος έργου.

 

 

EU Flag  NEANIAS is a Research and Innovation Action funded by European Union under Horizon 2020 research and innovation programme via grant agreement No.863448.